Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Comenius Regio ARCA.DIA.logue : «Πρωινό με τον παππού & τη γιαγιά»

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ίλιον η πρώτη Δράση του 11ου Γυμνασίου Ιλίου, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius Regio, με τίτλο ARCA.DIA logue που συντονίζει η Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας και η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Απουλίας (Κάτω Ιταλία). 

Η δράση του προγράμματος «Πρωινό με τον παππού & τη γιαγιά» έλαβε χώρα στο 2ο ΚΑΠΗ Ιλίου, την Παρασκευή 1/11/2013, με τους μαθητές του Γ2 τμήματος του σχολείου να ετοιμάζουν και να προσφέρουν πρωινό στα μέλη του ΚΑΠΗ. 

Οι μαθητές αφού ενημερώθηκαν αρχικά στις 29/10/2013 από τον καρδιολόγο ιατρό του 2ου ΚΑΠΗ Ιλίου κ. Μητρόπουλο Π. για τη διατροφή των ανθρώπων της Γ΄ ηλικίας και τα νοσήματα από τα οποία μπορεί να πάσχουν, προετοίμασαν ειδικό διαιτολόγιο, με το συντονισμό της καθηγήτριάς τους Βιολόγο κ. Αβραμίδου Μ., ώστε το πρωινό να είναι μέσα στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής των παππούδων & των γιαγιάδων. 

Στη συνέχεια αφού προγραμμάτισαν τι θα προσφέρει ο κάθε μαθητής του τμήματος Γ2, ανέλαβαν να ετοιμάσουν τα εδέσματα που αποτελούσαν το πρωινό και να κεράσουν με απόλυτη τάξη και διάθεση εξυπηρέτησης και προσφοράς τους παππούδες και τις γιαγιάδες. 

Ταυτόχρονα η Συντονίστρια του προγράμματος ARCA. DIA logue και Σχολική Σύμβουλος κ. Δήμητρα Μακρή, διεξήγε έρευνα για τη δράση α) ως προς τους μαθητές και β) ως προς τους παρευρισκόμενους της Γ΄ ηλικίας.

Οι μαθητές στη συνέχεια κάθησαν παρέα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες και κουβέντιασαν διάφορα ή τους πήραν μια μικρή συνέντευξη. Έτσι ανοίχτηκε ένας ωραίος διάλογος μεταξύ παιδιών και γερόντων, μαθητών και ηλικιωμένων. 

Η εμπειρία όλων υπήρξε καταπληκτική! Μαθητές & γέροντες ήταν κατενθουσιασμένοι. Στους μαθητές άρεσε πολύ όλη αυτή η δράση και ζήτησαν να επισκεφθούν ξανά το 2ο ΚΑΠΗ Ιλίου. Τα μέλη του ΚΑΠΗ ευχαριστώντας τους μαθητές είπαν: «Μας δώσατε Ζωή»!

Με το 11ο Γυμνάσιο & το 2ο ΚΑΠΗ Ιλίου άρχισε μια σχέση, η οποία θα συνεχιστεί, όχι μόνο για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του προγράμματος αλλά περισσότερο για τις ψυχικές ανάγκες όλων της γενιάς. Μικρών & μεγάλων!

Τόσο στους μαθητές όσο και στους Γονείς των μαθητών δόθηκαν συγχαρητήρια για τη συνεργασία και τη συμμετοχή από τη Δ/ση του σχολείου, και το τμήμα Γ2 βραβεύτηκε από την συντονιστική Επιτροπή του προγράμματος Comenius Regio: ARCA.DIA logue για τη συγκεκριμένη δράση, σε εκδήλωση αφιερωμένη στην επίσκεψη των Ιταλών Εταίρων στην Ελλάδα στις 9 Νοεμβρίου 2013.

Το Συντονισμό και την υλοποίηση της δράσης είχαν αναλάβει οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που υλοποιούν το πρόγραμμα: α) κ. Βασιλική Μανώλα, Υποδιευθύντρια 2) κ. Μαρία Αβραμίδου, Βιολόγος 3) κ. Γεωργία Μήτσιου, Θεολόγος 4) κ. Εύη Συγγενιώτη, Φιλόλογος & 5) κ. Κυριάκος Λάττας, Μαθηματικός, με τη συνδρομή της τ. Διευθύντριας κ. Γιώτας Στελλάκη, που ξεκίνησε και εξακολουθεί να στηρίζει ενεργά το πρόγραμμα. 

Οι εκπρόσωποι του σχολείου ευχαριστούν θερμά το προεδρείο του 2ου ΚΑΠΗ Ιλίου που δέχτηκαν να συνεργαστούν με το 11ο Γυμνάσιο Ιλίου στοχεύοντας σε μια προέκταση της Εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από ένα σχολείο «Ανοικτό στην κοινωνία».